Това заяви пред ФрогНюз политологът Петър Чолаков. Ето и цялото интервю: В

...
Това заяви пред ФрогНюз политологът Петър Чолаков. Ето и цялото интервю: В
Коментари Харесай

Петър Чолаков за ФрогНюз: Сглобката си струва главата на Стоянов....

Това съобщи пред ФрогНюз политологът Петър Чолаков. 

Ето и цялото изявление: 

В момента има апели за оставката на Калин Стоянов от поста вътрешен министър от страна на ПП-ДБ. Вече се появиха политически мнения, че това не е добра концепция в миг, в който следва да се гласоподава втория избор на съмнение против държавното управление на “Денков ”. Какво може да се случи? 

Някой би трябвало да понесе сериозна отговорност. Последното, което аз чух, е че министърът бил на кино. Това е доста обезпокоително - става дума за деня, когато беше този тежък конфликт с футболните почитатели и полицията край Спортната палата. Трябва да се понесе отговорност и за положително или зло, тя би трябвало да се понесе от вътрешния министър. Мисля, че Денков е прав. 

Въпросът е, че по някакъв метод бе отказано Стоянов да бъде освободен от поста и вместо него, уволнен бе зам.-министъра Стоян Темелакиев.

Не че е отказал. “Търсеше го да го бие ”, както е известният израз. Не го откриха. Намериха Темелакиев. Самият министър се забави с обясненията. Възможно е да се стигне до оставки.

Напрежението в по този начин наречената сглобка към Стоянов продължава обаче. Въпросът чий е министърът стои. Бойко Борисов от ГЕРБ към този момент съобщи, че партията не е кадрувала и отхвърли обвиняванията, а в случай че Стоянов бъде освободен - Денков също би трябвало да си върви. Това сигнал ли е от Борисов? 

Явно това изявление ясно демонстрира, че те по-скоро припознават министъра като собствен. 

А това какво значи за сглобката тогава? Възможно ли е тъкмо преди да се гласоподава вота на съмнение ГЕРБ да отдръпват поддръжката си, в случай че Стоянов бъде освободен? 

Не мисля, че оставката на вътрешния министър ще докара до разпад на сглобката. Тя си коства главата на един вътрешен министър. Мисля, че по-скоро ще бъде рискуван, в случай че се стигне до там. А то явно ще се стигне - има потърпевши деца, дами. Вътрешният министър е общо взето една от първите фигури, които би трябвало да понесат отговорност. 

По-важно е да се откри отговорност на тези полицейски шефове и към този момент на самите чиновници, направили съответните побоища. 

Вече тече инспекция, ще има ли съгласно вас резултат?

Знаем случката от 2020 година от колоните пред Министерския съвет. Тогава бяха открити хората, които са виновни. Известно време бяха в трета глуха, след това ги върнаха, имаше кавги. Възможно е някакви хора да понесат отговорност, само че - дали ще са всички, дали ще е единствено краткотрайно, не мога да кажа. Може би отново ще има хора, които ще минат сред капките. Полицията е подобен орган - бранят хората си с цената на всичко. 

Къде стои въпросът с дерогацията и “Лукойл ”? Твърди се, че в действителност огромната борба е за това по време на чие премиерстване да се падне отпадането й, което може да докара до повишение на цените и надлежно - митинги. 

Тук има нещо, което е по-важно - какви са ползите на ГЕРБ и изключително на Движение за права и свободи в областта на енергетиката и дали бързайки да прогонва по този начин наречените съветските ползи по-скоро да уреди някакви ползи покрай тях. Иначе другото е ясно - да се показват евроатлантически полезности и от там нататък да се покаже, че са по-католици и от папата и Борисов и Пеевски са по-големи евроатлантици от Петков, Денков, Василев. Малко смешно е да се упорства дали да е незабавно или последователно. 

Въпросът с болшинствата в Столичния общински съвет също наподобява се отразява на национално равнище. И през днешния ден не съумяха да изберат ръководител на СОС, а по време на дебатите породи напрежение, желаеха да привикат кмета Васил Терзиев, заприказва се за заплахата от плаващи болшинства, рискови обединения с Българска социалистическа партия и “Възраждане ”.

Мнозинствата ще са си плаващи сигурно. Въпросът е дали Бонев да е ръководител на СОС, или да е някой различен. Около Борис Бонев явно няма огромен консенсус - тази фигура се възприема като проблематична. Нямат болшинство ПП-ДБ, което не им взема решение въпроса и би трябвало да се пазарят и с ГЕРБ. Това ще е просто вид на сглобката на равнище Столична община. 

 

Ще бъде определен ръководител и ще се реши този въпрос. Не се ангажирам с прогнози кой ще е. Може да се стигне до някакъв тип ротация и повтаряне на това, което имаме на равнище парламент. Ще има още драма, пазарлъци, само че ще го изберат - няма къде да вървят. И в София има неща, които би трябвало да се вземат решение. Не може да стоят по този начин, никой няма да ги търпи.

 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР